Close Menu

 Vi frykter et skrekkscenario. Allmenntilstanden blant flyktningene er allerede dårlig, og det finnes ikke medisinsk utstyr som respiratorer, sier Trude Jacobsen, generalsekretær i Dråpen i havet. All aktivitet i regi av organisasjonen er stanset, og alle hjelpearbeidere er reist hjem, bortsett fra en liten, gresk stab. 

– Kun matutlevering, medisinske tjenester og andre kritiske funksjoner blir opprettholdt, sier Jacobsen. 

Da koronabølgen traff Europa, var barn og unge allerede svært utsatt for fysisk og psykisk helseskade i leirene. Kapasiteten i Moria leir er sprengt, mens stadig nye flyktninger kommer til. De yngste har mistet det lille tilbudet de hadde.

– Det er stadig selvmord blant unge voksne. En tiåring prøvde nylig, det var hans andre forsøk. Det er også mye selvskading. Du ser det på armene til barna, det er mye arr, sier Trude Jacobsen. 

– Har det vært noe tilbud om psykisk helsehjelp til barn og unge i leir?

– Nei, ingen tilbud i det hele tatt. Eksperter sier også at man ikke kan begynne å behandle mennesker før de føler seg trygge, sier Jacobsen. Hun forteller om forferdelige levekår for barn i leirene på de greske øyene. Barns rettigheter etter barnekonvensjonen blir brutt. Boforholdene er elendige, der de presses sammen i telt med fremmede mennesker. Noen telt er så fulle at menneskene må sove på skift. Sanitærforholdene er elendige. Det er mangel på næringsrik mat og skolegang. Foreldre klarer ikke gi tilstrekkelig omsorg til barna sine, fordi de er opptatt med å skaffe mat. Barn beskyttes ikke mot rus, de både bruker og presses til å selge narkotika. 

Blir borte

De er svært utsatt for seksuelt misbruk og menneske­handel.

– Hundrevis av barn blir bare borte. Ingen følger opp de tallene. Det er et kjempemarked for menneskesmugling, sier Trude Jacobsen. Hun er også bekymret for organtyveri. 

– Barna i leirene dør litt hver dag. Når de mister liv i øynene, vet jeg ikke helt hva som foregår i dem. Jeg opplever ellers at barn kan være veldig motstandsdyktige og klarer å bevare leken veldig lenge. De leker kanskje med et bål. For mange av barna er det gått så langt at barndommen blir borte. Det er en kamp for å overleve hver eneste dag. Mødre med små barn må stå i kø i en time for å benytte toalettet, sier Jacobsen.

Portrett av Trude Jacobsen

FRA VONDT TIL VERRE: – Mange vil dø i flyktningeleirene, sier Trude Jacobsen fra Dråpen i havet. Koronaviruset har forverret krisen. Foto: Liz Buer

Haster nå

Når dette skrives, foregår en eksplosiv økning i antall smittetilfeller i Hellas. Trude Jacobsen mener Norge må være med og ta ansvar for barn i flyktningeleirene, selv om det er en vanskelig situasjon også her hjemme.

– Jeg mener vi må evakuere barn og familier og sette dem i karantene her i Norge. Vi kan fortsatt hjelpe. Land som Albania, Finland, Frankrike og Tyskland har sagt de kan ta imot. Vi må fordele grupper i hele Europa. Nå haster det mer enn noen gang før. •

Fakta Dråpen i havet
Arrow
  • Dråpen i havet har organisert 7000 frivillige hjelpearbeidere i flyktningeleirer i Hellas. Nå er de fleste reist hjem.
  • I Moria leir bor det mer enn 20 000 flyktninger, mens kapasiteten er på 2800.
  • Trude Jacobsen startet Dråpen i havet i 2015 da hun reiste til Lesvos for å bistå flyktninger som ankom strendene.
×
Bli med å bidra!
Du leser Magasinet Psykisk helse, dedikert til å spre kunnskap og øke åpenhet - med kvalitetssikret innhold. Denne og mange av artiklene er gratis. Men vi trenger din støtte! En liten sum kan gjøre en stor forskjell. Med bare 50 kroner kan du bidra til å:
• Spre viktig informasjon til flere som trenger det.
• Øke forståelsen og bekjempe stigmatisering.
• Gi håp og støtte til alle som sliter.
Doner nå via Vipps til 12137 og bli med i arbeidet for bedre psykisk helse for alle! Hjertelig takk for din støtte! Vennlig hilsen redaksjonen i Magasinet Psykisk helse.