Lukk

Tabuprisen til Kristian Brujordet

Rådet for psykisk helse tildeler Tabuprisen 2024 til Kristian Brujordet for å skape en samlingsplass der fellesskap og raushet blir til tilhørighet og mestring. Ved å by på det lille ekstra utgjør han en stor forskjell for en variert gjeng stamgjester i Tromsø.

Tabuprisen er en heders- og ærespris som deles ut til en person eller organisasjon som bidrar til å bygge ned fordommer, bryte tabuer og fremme inkludering, omtanke og åpenhet om psykisk helse.

Inkluderende praksis

Kristian Brujordet er daglig leder i restaurantbransjen, og er kjent fra lokalfotballen i Tromsø som en målmaskin. Han er mindre kjent for arbeidet med å by på det lille ekstra til mange av stamgjestene på Egon i Tromsø. Relasjoner gir mestring og psykisk helsebeskyttelse, og gjennom å skape en samlingsplass som handler om mer enn mat og omsetning har Brujordet utgjort en stor forskjell for denne gruppen som kaller seg «gutta». Gjestene kommer dit blir sett, feiret og får ta del i et nettverk.

Emil C. Fredhammer er en av Brujordets gjester. I sin nominasjon beskriver han Brujordets innsats slik: «I en hverdag der vi psykiatriske pasienter ikke har noe holdepunkt å være til stede i har Kristian Brujordet hatt en veldig gjev og sosial inkluderende holdning overfor meg som gjest på Egon i Tromsø i mange år med å holde en sosial inkludering, omtanke med både gaver til jul og bursdag kort sagt Egon har vært et flott utested for oss » gutta» om kunne komme til alle dager i uka. Nydelig service på servert mat og mange og gode rabatter. Kort sagt en plass for oss. Jeg har etter hvert fått opprettet mange gode vennskap på restauranten …»

Tilhørighet og sosial støtte er bra for helsa

Forskning viser at opplevelsen av å ha verdi påvirker livskvalitet og psykisk helse. Sosial inkludering og det å høre til i et fellesskap handler grunnleggende sett om menneskers mulighet til å oppleve verdighet og det å bli satt pris på. Man blir verdsatt og tilfører merverdi i eget og andres liv når man får innpass i et felleskap, og dette er enormt betydningsfullt og bidrar til vårt psykiske immunforsvar.

-Enkeltmennesker som gjør en ekstra innsats for å inkludere og bidra til at flere opplever tilhørighet og støtte har ofte en stor effekt på medmenneskers psykiske helse. Betydningen av å høre til er en sentral beskyttelsesfaktor for å opprettholde daglig fungering og livskvalitet. Noen ganger handler åpenhet om å legge til rette for at andre mennesker skal få dele, blomstre og leve fulle liv. Ved å ha en åpen holdning og finne løsninger for mennesker som ellers sliter tilbyr Brujordet et værested som utløser samspill og en følelse av egenverdi. For dette fortjener han Tabuprisen, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Innsatsen Brujordet legger ned og engasjementet han viser kan ha en stor smitteeffekt. Håpet er at mer oppmerksomhet rundt betydningen av raushet og inkludering kan sette i gang prosesser hos andre som vil og kan bidra til å gjøre livet bedre for flere.

– Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. Utdelingen av Tabuprisen til Brujordet vil også være en honnør til alle ildsjeler som gir det lille ekstra til andre for å bidra til et bedre liv og en bedre hverdag, sier Gundersen.

Utdelingen finner sted i Tromsø 27. august.

Om Tabuprisen:

Tabuprisen er en heders- og ærespris fra Rådet for psykisk helse som kan tildeles personer, organisasjoner og/eller virksomheter som gjennom ord og handling gjør en innsats for å bygge ned fordommer om psykisk helse, bryte tabuer, fremme inkludering, omtanke og åpenhet om psykisk helse.

Mer om Tabuprisen og tidligere prisvinnere.

Kontakt:

Charlotte Lundgren, spesialrådgiver Rådet for psykisk helse tlf 924 22 209, charlotte.lundgren@psykiskhelse.no

Del på sosiale medier