Lukk

Tabuprisen 2019

Rådet for psykisk helse tildeler Tabuprisen 2019 til Mats Grimsæth (24). Hans åpenhet har ryddet vei for at flere unge, særlig gutter, nå føler seg i stand til å be om hjelp hvis de strever med psykiske belastninger og selvmordstanker.

Tabuprisvinner Mats Grimsæth på en fjelltopp
(Foto: Privat)

– Andelen som rapporterer om psykiske plager i ungdomstiden er høy, og gutter er overrepresentert blant de som tar sitt eget liv hvert år. Vi tror at mange unge menn ikke snakker om hvordan de har det, og at de derfor oppsøker hjelp altfor sent, eller ikke i det hele tatt. Åpenhet bryter tabuer, og Mats Grimsæth har ved å fortelle sin historie bidratt til at flere ber om hjelp. Åpenhet redder liv, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

– Flere hundre mennesker har sendt meg historier og skrevet at de ikke klarte å snakke med noen og ta imot hjelp. Noen sier at jeg redder liv ved å snakke om det jeg gjør. Da må jeg fortsette å gjøre det. For vi har alle bagasje. La oss hjelpe hverandre med den sånn at flere velger livet, sier Mats Grimsæth, årets Tabuspris-vinner.

Flere unge oppgir depressive symptomer

Ungdata-tallene viser en økning i selvrapporterte psykiske helseplager blant unge i Norge, og fra 2011–2018 økte prosentandelen ungdomsskoleelever plaget av depressive symptomer fra 9,7 til 15,2 %. Dette er en økning Rådet for psykisk helse ser alvorlig på. Hele 23% av elevene på VGS oppgir at de bekymrer seg mye for ting, og 18% oppgir at alt er et slit.

– Angst og depresjon er et folkehelseproblem i Norge, og i en sårbar ungdomspopulasjon er det veldig viktig at vi som samfunn tar grep og går tidlig inn med forebygging slik at ungdommene får god hjelp og en smidig overgang til voksenlivet. Depresjon og angst er blant de vanligste plagene blant ungdom. Kunnskap forplikter, og vi trenger personer som Grimsæth til å gå foran som gode rollemodeller slik at barn og unge som vokser opp i dag skjønner at det er vanlig å ha vanskelige følelser og at de kan få hjelp til å håndtere dem uten å skamme seg, sier Gundersen.

Begrunnelse

Rådet for psykisk helses begrunnelse for å tildele Grimsæth æresprisen er at han som naturfotograf, seiler, foredragsholder og suksessrik eventyrer med over 16 000 følgere på Instagram i fjor på verdensdagen for psykisk helse 10. oktober sto frem og fortalte om egen angst. Grimsæth har siden valgt å kommunisere til sine følgere om betydningen av å velge livet, snakke med noen når man har det vanskelig og at det er viktig å søke profesjonell hjelp.

– Jeg er ydmyk og svært takknemlig for å få tildelt denne prisen, men denne prisen er ikke bare min. Om du liker gutter på en søndag, jenter på mandag, vil ha blått hår på tirsdag, vil ta livet ditt på onsdag eller elsker livet. Så er du som alle andre like mye menneske. Jeg håper vi en dag får et samfunn hvor vi lærer barn tidligere at livet kommer med bagasje og det blir ikke lett, men det går fint, sier Grimsæth.

– Åpenhet bidrar til at bildet som speiles av levde liv rundt oss blir mer fasettert. Og for mange som strever psykisk vil det å gjenkjenne egne problemer hos andre være avgjørende for hva vi selv velger å gjøre i våre liv. Åpenhet gjør at flere ber om hjelp, og at det er lettere å be om hjelp. Mats Grimsæth har åpnet dører for de som kommer etter han slik at det er blitt litt lettere å si fra når man ikke har det bra, sier Gundersen.

Om Tabuprisen og tidligere prisvinnere: www.psykiskhelse.no/nyheter/tabuprisen

Pressekontakt: Charlotte Lundgren, tlf 924 22 209, charlotte.lundgren@psykiskhelse.no

Pressebilde generalsekretær Tove Gundersen, foto Erik M. Sundt

Del på sosiale medier