15 til 20 prosent av alle barn og unge i Norge sliter med psykisk problemer som påvirker dem negativt hver dag. TV-serien «Jeg mot meg» viser utfordringene med å mestre livet, og det minner hver og en av oss om at vi selv er vår egen strengeste dommer.
– Takk til NRK som setter ungdom og psykisk helse på programmet, og viser oss alle, barn, ungdom, voksne og pårørende at livet er et samarbeid som krever åpenhet, skriver Tove Gundersen i innlegget i Dagsavisen.
Selv om vi er mange som applauderer åpenhet, er det også viktig å ta opp den mulige belastningen det kan være å stå frem med psykiske helseplager på TV. Generalsekretær Tove Gundersen svarte på dette i NRK P2-s morgensending 6. april, der Anders Skuterud fra Psykologforeningen advarte mot selvutlevering på TV.
Ann-Mari Lofthus, stipendiat Akershus universitetssykehus, løfter fram diskriminering som mulig konsekvens etter eksponering av egen psykisk helse på TV. I innlegget «Diagnosen blir ikke glemt når kameraene er slått av» sier hun: «Diskriminering er ikke tillatt i henhold til norsk lov, men blir hoppet bukk over når vedkommende har psykiatriske diagnoser».
– Vi må ha to tanker i hodet, sier Tove Gundersen.
Å oppmuntre til åpenhet og heie fram alle dem som bekjemper tabuer, er også å stå opp mot diskriminering og dårlig behandling. Vi har alle et ansvar for egne holdninger.
– Systematisk utestengning av personer som er åpne om at de har eller har hatt psykiske helseplager, må tas tak i. Dette er noe vi i Rådet for psykisk helse fortsatt vil være opptatt av, helt uavhengig av hvordan medievinden ellers blåser, sier Gundersen.
Se også Debatten om ungdom og psykisk helse, sendt på NRK 14. april. Generalsekretær Tove Gundersen deltok i siste del, om åpenhet.