Wenche Foss' ærespris til Rådet for psykisk helse

Søndag kveld ble Rådet for psykisk helse, sammen med skuespiller Pia Tjelta, tildelt Wenche Foss' ærespris for 2018. - Denne prisen gir motivasjon og energi, sier generalsekretær Tove Gundersen. 

Generalsekretær Tove Gundersen holder takketale etter å ha mottatt Wenche Foss' ærespris for 2018.

Motivasjon og energi

- Vi trenger som alle andre å bli sett og anerkjent, sa generalsekretær Tove Gundersen i sin takketale. Denne prisen gir oss motivasjon og energi til å fortsette arbeidet med å heve kunnskapen om psykisk helse. I bakgrunnen Ellen Horn og Fabian Stang, som er i juryen for Wenche Foss' ærespris.

(Foto: Erik M. Sundt)

Det var under gallamiddagen på Se og Hørs 40-årsjubileum i Gamle Logen at Rådet for psykisk helse ble utropt som en av årets to prisvinnere, den andre var skuespiller Pia Tjelta. Wenche Foss' ærespris, ble første gang delt ut i 2009. Prisen, som er på kr 100.000 deles mellom en person og en organisasjon, og skal gå til noen som i sterk grad kan identifiseres med Wenche Foss' livsglede og engasjement.  

Juryen, som består av Ellen Horn, Fabian Stang og sjefredaktør i Se og Hør, Ulf Andrè Andersen sa i sin begrunnelse at åpenhet og kunnskap er kanskje de viktigste virkemidlene vi har mot stigmatisering, og at Wenche Foss selv var en slik person som valgte å være åpen da sykdommen rammet. Dette betydde enormt for mange. 

- Juryen er imponert over det viktige arbeidet som gjøres, og mener at organisasjonen og de tolv dedikerte ansatte bør hylles. Det er en glede å gi Wenche Foss' ærespris for 2018 til Rådet for psykisk helse. 

Skuespiller Pia Tjelta ble blant annet anerkjent for sin rolletolkning i filmen Blindsone, hvor hun spiller moren til en tenåringsjente som forsøker å ta sitt eget liv. 

Generalsekretær Tove Gundersen tok i mot prisen, og sa i sin takketale at dette betyr mye - vi i Rådet for psykisk helse trenger som alle andre å bli sett og verdsatt.

- Wenche Foss så enkeltmennesket. Det er det mest verdifulle som finnes. Medmenneskelighet skårer høyere enn medisiner på overlevelse, sa Tove Gundersen. 

- Det finnes alltid muligheter.  

Skuespiller Pia Tjelta og Ellen Horn omfavner hverandre under prisutdelingen av Wenche Foss' ærespris.

Blindsone er en viktig film

Pia Tjelta som her får gratulasjonsklem av Ellen Horn, ble hedret for sin flotte karriere og mange kritikerroste roller, senest som tenåringsmor i filmen Blindsone. Den setter med sitt selvmordstema ungdom og psykisk helse på dagsorden.

(Foto: Erik M. Sundt)
Ellen Horn, Pia Tjelta, Tove Gundersen og Fabian Stang

Glade prisvinnere og -utdelere

Pia Tjelta og Tove Gundersen flankert av Ellen Horn og Fabian Stang. Wenche Foss' ærespris er en gjev utmerkelse å få.

(Foto: Aller Media)