Jul, med litt glede

Feirer du jul sånn som du egentlig ønsker at den skal være, eller tilpasser du deg andre? Noen har ingen å feire jul med, og noen ønsker å være alene. Mange mener mye om hvordan jula skal være. Rådet for psykisk helse vil gi deg som ønsker det noen ord med på veien, i denne tiden som kan være så komplisert for mange. 

Strikket rødt hjerte i snø

Lag din egen jul

Vær sammen med folk som er bra for deg. Er du alene og ikke ønsker å være det, finn ut hvor du kan henvende deg.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ofte er vi vår egen største kritiker. Vi spør oss selv om vi er bra nok, og mange ganger er svaret negativt. Hvem bestemmer egentlig over hva som skal gjøres ferdig i ditt hjem? Hvor mange kakeslag du skal bake, eller om gulv, tak og vegger må vaskes er det ingen andre enn deg som har noe med.   

Generalsekretær Tove Gundersen synes vi bør legge mer vekt på kos og mindre på status og ytre staffasje, særlig nå i jula. 

– Barna våre, eller de andre vi eventuelt har rundt oss, er mer opptatt av at vi har tid til å være sammen, enn akkurat hvor mye vi har rukket å vaske og rydde, sier Tove Gundersen. 

– Det er ingenting i veien for å videreføre tradisjoner fra da vi selv var barn, men det er viktig å legge lista på et nivå som passer til våre liv slik de er i dag, sier Gundersen. 

Når det gjelder kjøpepress og gaver - hver og en må finne ut hvor mye eller lite penger man vil bruke. 

– Det går an å gi bort opplevelser som ikke koster særlig, men som kan føre til glede både hos mottaker og den som gir. Å invitere til gåtur med kaffe på termos en søndag, er nesten helt gratis, sier Tove Gundersen. 

Generalsekretær Tove Gundersen

Legg lista passe lavt

– Gi noe som gleder den som gir og den som får, det kan godt være gratis, sier Tove Gundersen

(Foto: Paal Audestad)

Alene eller sammen?

Det er ingen fasitsvar på den perfekte julekveld. Kanskje vil du være alene, men kjenner presset fra omgivelsene på at det ikke «går an». Kanskje ønsker du å være sammen med noen, men har få eller ingen i nærheten. Det finnes alltid muligheter til å få det litt bedre. Snakk med noen om hva du ønsker. Kanskje viser det seg at andre har det på samme måte. Har du ingen å snakke med - ta kontakt med noen som er der for å lytte. Det finnes flere organisasjoner som har ulike tilbud, både for deg som er alene, og for deg som ønsker å bidra. 

Trenger du hjelp?

Ikke nøl med å ta kontakt med noen om du trenger hjelp. Her finner du en oversikt: