Spør oss: Økonomirot

Jeg takler ikke å åpne post med regninger, eller logge inn på banken og se alt som ligger der, selv om jeg vet at det bare blir verre. Fins det noe sted jeg kan få hjelp? Jeg har vært sykemeldt med depresjon et halvt år nå. Hilsen «Arne»

Illustrasjonsbilde av bunke med uåpnet post
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

SVAR: Regninger kan føles uoverkommelig når mørke tanker og manglende energi preger livet. Men det kan få store konsekvenser, både økonomisk og juridisk, om de ikke blir betalt. Økonomiske problemer er skambelagt i vårt samfunn, og dette bildet bedres ikke med tv-programmer som henger ut mennesker som har foretatt noen ukloke økonomiske prioriteringer. Her er noen forslag til å komme videre:

Ta kontakt med en kunderådgiver i banken din. Din situasjon er ikke unik, og det er i begge parters interesse at du klarer å betjene lån og andre økonomiske forpliktelser. Noen av regningene kan settes på automatisk trekk. Da betales de den dagen du får penger inn på kontoen.

Be om hjelp fra en person du kjenner og har tillit til. Vedkommende blir fullmektig i en periode, med ansvar for din personlige økonomi. Det kan føre til mindre bekymringer og at du får det mye bedre med deg selv. En skriftlig avtale kan være gunstig, slik at dere begge har avklart hvilke premisser som gjelder.

NAV har en egen tjeneste for økonomi- og gjeldsrådgivning: www.nav.no/no/person/flere-tema/sosiale-tjenester/800gjeld, tlf. 55 55 33 39. På ditt lokale NAV-kontor kan du få mer hjelp, for eksempel til å ta kontakt med kreditorer og inngå en gjeldsordning. Noen ganger kan også kommunen ta over din økonomi i en periode, slik at du kan ha fokuset på andre ting i livet ditt. Jeg håper noe av dette kan løse utfordringene dine!

Ann-Mari Lofthus er førsteamanuensis i helse- og sosialvitenskap

Vipps 12137