God jul og fredfull karantene

Fem råd når dagene blir lange og kulda setter inn.

illustrasjonsbilde av jente med stjernskudd
(Foto: Shutterstock)

I mars sluttet verden å være slik vi kjenner den. Jeg husker godt hvordan vi trøstet oss med at det var en lykke at ikke pandemien kom midtvinters – vi kunne jo i det minste gå tur og se noen glimt av andre mennesker i det skarpe vårlyset.

Men så er vi altså her, midt i den kalde, mørke tida. Ikke sammen – men hver for oss. For mange av oss må fremdeles regne med korte eller lange perioder med karantene eller permittering fra jobb, og reiseråd og restriksjoner kommer garantert til å gjøre denne julehøytiden litt annerledes enn den pleier.

Det er jo ikke sikkert det er så ille. Mange synes antagelig at tempoet endelig begynner å bli levelig nå når det sosiale presset har avtatt. Rolige dager kan være fine dager. Det er dessuten mange måter å være alene på. Å sitte alene på en hybel er ikke det samme som å være isolert med en familie som heller ikke kommer av flekken – selv om begge deler kan være utfordrende.

Uansett hvordan du har det, uansett hvor du er når jula ringes inn. Her kommer 5 hverdagslige råd dersom dagene skulle bli lange:

• Rytme erstatter kraft

Lag deg en daglig rutine. Spis til faste tider, hør på et radioprogram du liker hver dag, gå deg en tur hver kveld eller sett av en time til tv-spill hver formiddag – det spiller liten rolle hva rutinene er så lenge de holder deg i gang og gir deg en følelse av å leve i en sammenheng. Alt du gjør i en rytme, vil hjelpe deg gjennom dagene. Rytmen gjør at du ikke må tvile så mye, den bærer deg gjennom dagen med en egen kraft.

• Snakk med noen hver dag

På telefon, skjerm eller i virkeligheten – ikke isoler deg mentalt.

• Gjør noe praktisk

Det hjelper å gå tur eller trene, men det hjelper også å julepynte litt eller rydde i en bod du ikke har kommet inn i på årevis. Alt vi gjør nå for å oppleve mening, vil hjelpe. Og det føles ikke meningsfullt når alt forfaller rundt oss og brakkesyka overtar. Og dermed er jeg rett over på neste punkt:

• Kle deg hver dag

Det virker tullete, men det er kjempeviktig. Ikke gå rundt i pysj og med fettete hår nå. Du skal være hjemme en stund, og det føles antagelig ikke som en tid for leppestift og høye hæler, men det hjelper på psyken å være kledd. Dessuten er det jul.

• Bry deg om andre

Noe av det viktigste nå er å ikke miste fellesskapet. Ta den telefonen, send den meldingen. Når alt i samfunnet endres, er det noen blant oss som er ekstra sårbare. Å bry seg er å være med. Og vi trenger å være MED – nå mer enn noen gang!

Cecilie Benneche er psykolog

Vipps 12137