John og Julie Gottmann: – Humor og dialog hjelper

Trodde du at like barn leker best? «Verdens mest kjente parterapeuter» John og Julie Gottman er ikke så sikre. På sitt norgesbesøk underviser de norske parterapeuter.

Bilde av John og Julie Gottman

LYKKELIG GJENGIFT

Julie Gottman har vært gift en gang tidligere, John Gottman to. – Jeg var en katastrofe i mitt første ekteskap, sier mannen med et smil. Siden har de forsket på, og hjulpet, tusenvis av par.

(Foto: Linda Næsfeldt)

De to har mer tro på dialogen i et forhold, enn på at partene må være så like. The Gottmans, som de gjerne kalles, er på besøk i Norge for å lansere to nye bøker på norsk, og for å gi kurs i sine metoder til norske parterapeuter. De blir sett på som guruer i parterapiverdenen, spesielt blant dem som praktiserer emosjonsfokusert terapi. Og det er den store trenden blant samlivseksperter i dag. Metoden bygger på å skape trygg tilknytning mellom partene. Professor John M. Gottman har studert mer enn 3000 par i sin forskning, mens psykolog og parterapeut Julie Schwartz Gottman i mange år har hjulpet mennesker med vanskelige relasjoner i sin praksis.

– En ting vi har sett i vår forskning, er at vi kan forutse med stor sikkerhet hvilke par som kom til å gå fra hverandre seks år senere, sier John Gottman.

Litt oppmerksomhet

Han studerte nygifte par, og etter seks år sjekket han hvem som fortsatt var gift. Det viste seg at den lille tingen som gjorde stort utslag, var i hvilken grad ektefellene var oppmerksomme på hverandre.

– Det handler om å være henvendt til hverandre, eller fra hverandre. Små ting. Vi kunne se at noen faktisk ikke responderer på den andres henvendelser i det hele tatt. Eller at det er direkte motstand som: «Kan du ikke la meg lese i fred?», sier Julie Gottman.

– Mens bare et lite svar som «Huh»! eller «Wow!» til den andre kan ha stor betydning for om parforholdet ville vare, sier John Gottman.

Parene som var skilt, hadde henvendt seg til hverandre 33 prosent av tiden. Mens de som fortsatt var sammen, hadde henvendt seg til hverandre 86 prosent av tiden.

– Det handler ikke så mye om at et par passer sammen. I virkeligheten er vi ofte tiltrukket av mennesker som er ulike oss selv. Det kan være ulikheter i livsstil og personlighet. I alle par vil det være evige problemer. 69 prosent av problemer er tilbakevendende, sier Julie Gottman.

– Det som hjelper er dialog og gjerne humor, sier John Gottman.