Narret og bedratt

– Å bli lurt og bedratt av en du elsker, er ekstremt sårende. Det gjør noe med din selvtillit og din tillit til andre. Å bli bedratt er å bli satt i en skammelig posisjon.

Foto av Berit Hedemann, NRK-profil og forfatter.

LYVER HVER DAG

– Det er utrolig mye vi skjuler for hverandre, vi gjør det helt automatisk, sier forfatter Berit Hedemann.

(Foto: Monica F Larsen)

Berit Hedemann (65) har fått gode kritikker for sin første skjønnlitterære voksenbok, romanen All min forakt. En kjærlighets historie, som kom på sensommeren. Romanen handler om et forhold mellom en voksen kvinne og en voksen mann, der mannen er litt til og fra, og viser seg å være en som lyver om hva han egentlig driver med. Han har seksuelle forhold til flere kvinner samtidig.

– Vanskelig kjærlighet har alltid interessert meg, sier Hedemann. Hun er faktadramaturg i NRK, der hun har vært ansatt i 41 år. De siste 25 årene har hun jobbet i Radiodokumentaren i P2; hun regnes som grunnleggeren av denne programformen og har vunnet flere internasjonale priser.

– Hele livet har jeg laget radioprogrammer om hvordan man skal håndtere at to mennesker som er knyttet til hverandre, aldri vil det samme. Du tror ofte det når du forelsker deg, at du endelig har truffet en som vil det samme som deg, men det viser seg fort at det ikke er sånn.

Løgn som uvane

– I din roman går han bak ryggen på henne?

– Ja. Men alle lyver visstnok minst åtte ganger hver dag. Jeg hører forbløffende mange historier om folk som lyver. Det er utrolig mye vi skjuler for hverandre, vi gjør det helt automatisk. Men mannen i romanen skjuler mer enn det som er vanlig. Kvinnen vet at han lyver, for hun har tatt ham i løgn flere ganger. Men det hun ikke vet, er at han har seksuelle forhold til andre kvinner. Det lyver han om, og hun tror ham på det punktet.

Hedemann drikker te av en stor kopp, hjemme i sin egen stue.

– Mannen forklarer at han er blitt sånn fordi moren hans var så invaderende. Den eneste måten han kunne beskytte seg mot henne på, var ved å lyve.

Helt hektet

Psykolog Sissel Gran har skrevet om «All min forakt» at boken er helt nødvendig å lese for terapeuter – og alle som er interessert i krevende relasjoner. Gran kaller den type forhold som Hedemann skriver om, for «verdens verste kjærlighet».

– Romanen handler om det som kalles et "hekt"?

– Kvinnen i romanen er skeptisk lenge, men så gir hun seg over, knytter et bånd til ham, gir ham sin tillit. Det er først etter at hun har knyttet seg til ham, at hun oppdager at han lyver. Etter min mening er tillit hellig. Det er det fineste vi kan gi til et annet menneske. Og det er ødeleggende å bli sviktet når vi er tillitsfulle.

Hun ser ut av vinduet.

–Jeg ville lage et innsnevret univers der forholdet til mannen etter hvert blir det eneste som teller i kvinnens liv. Hun har fått tunnelsyn, hun er blitt besatt av denne mannen, hekta, fordi hun ikke kan vite hva som er sant. Og når du blir løyet for, kan du ikke handle, du blir forvirret. Det er vel jeg som er dum, tenker du, eller altfor mistenksom.

Lengsel etter mening

– Det var viktig for meg å få denne kvinnen til å stå oppreist. Enhver kvinne som er blitt bedratt, vet hvor flaut det er. De fleste tier stille om det. Å bli bedratt er en skamfull posisjon. Jeg ville hvelve en himmel over en slik kvinne, jeg ville at hun skulle bli stående med ære. Hovedpersonen er en smart og reflektert kvinne. Når hun blir bedratt, mister hun selvtilliten, føler seg dum og lite verdt. Men hun reiser seg igjen.

- Enhver kvinne som er blitt bedratt, vet hvor flaut det er.

– Er hun et lett offer fordi hun er en voksen kvinne?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror alle mennesker lengter etter å føle at tilværelsen er meningsfull. Når vi har små barn, har livet en selvfølgelig mening. Når de er blitt voksne og er flyttet ut, prøver vi å skaffe oss en ny mening. Kvinnen i romanen finner meningen i forholdet til en mann.

Hedemann blir stille.

Menn lures også

– Ville en mann funnet seg i det kvinnen i romanen finner seg i?

- Det vet jeg ikke. Menn blir jo også bedratt, men mange menn ville kanskje gått før kvinnen i romanen gjør det. Mange kvinner også. i «All min forakt» prøver kvinnen å redde mannen med sin kjærlighet, hun håper at hennes kjærlighet skal gjøre at han slutter å lyve.

Hedemann skjenker mer te.

- Det ligger mye håp i det å gi så mye kjærlighet at en annen kan falle til ro i den. Men betingelsesløs kjærlighet fører ofte til at den som får den, blir bortskjemt. Den som blir elsket betingelsesløst, får makten i et forhold og kan lett misbruke den.

– I slutten av romanen bryter kvinnen forholdet. Hva skal til for at hun klarer det?

– Til syvende og sist avslører hun at han er kynisk beregnende. Det er ikke slik at han lyver fordi han ikke kan noe for det. Hun går inn på pc-en hans og ser at han ikke er så uskyldig som hun trodde. Det blir et gjennombrudd for henne, og endelig handler hun. Når hun får vite sannheten, kan hun handle.

Viktig å være annerledes

Berit Hedemann er mor til en forfatter, nemlig Ingvild H. Rishøi, som også er kritikerrost og prisbelønt for novellesamlinger og barnebøker.

– Det var skummelt å debutere med roman flere år etter at datteren min ble forfatter. Jeg begynte på denne romanen for seks år siden, og er veldig glad for at jeg fant denne formen, med korte kapitler, ofte på en halv side, og ofte med en punchline i slutten av avsnittene, i variasjon med litt lengre kapitler. Romanen er veldig annerledes enn den stilen som datteren min har. Jeg synes hun skriver kjempegodt.

– Er du i gang med en ny roman?

I «All min forakt» skrev jeg om de destruktive sidene i menneskesinnet, undergangskreftene. Denne gangen har jeg lyst til å skrive mer om glede og lyst.